Waarom is naar buiten gaan goed voor je?

Waarom is naar buiten gaan goed voor je?

In de huidige wereld van krachtige technologie, voelen veel mensen de drang om te vereenvoudigen en terug te keren naar de natuur. Om de gezondheidsvoordelen van buitenrecreatie te ervaren, is het noodzakelijk om de stekker uit het stopcontact te trekken en op te laden in de wildernis. Degenen die in staat zijn om te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft, komen erachter waarom buiten zijn belangrijk is – het komt neer op gezondheid.

Japan staat bekend vanwege hun hoogwaarde technologie. Maar ook het concept van “bosbaden” komt uit Japan. Het is een essentieel onderdeel van haar nationale gezondheidsprogramma. Met bosbaden, is het weken niet letterlijk. Baden krijgt een nieuwe betekenis – jezelf onderdompelen in de natuurlijke omgeving.

1. Verlicht stress

Bosbaden gaat je helpen de stress van werk of school te verlichten. Stress is gevaarlijker dan men denkt.  Het kan je immuunsysteem behoorlijk verzwakken. Hoge stressniveaus tijdens werk of opleiding kunnen depressie, obesitas en problemen met je bloeddruk veroorzaken.  Stress is zo slecht voor je als er niet wat aan doet. Gelukkig is een boswandeling een goede remedie.

Tijd buiten doorbrengen vermindert stress bij mensen. De bloedspiegel van het stresshormoon cortisol daalt na een verblijf in de buitenlucht. Bij een groep mannelijke studenten in China keerden degenen die tijdens hun schoolvakantie gingen wandelen en kamperen, terug met lagere cortisolspiegels dan degenen die tijd doorbrachten in de stad. En deze lagere cortisolniveaus hielden nog enkele dagen aan nadat ze zich hadden teruggetrokken in de wildernis.

2. Versterk de immuniteit

Binnenshuis blijven kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Het immuunsysteem werkt het best als het regelmatig wordt uitgedaagd. Dat gebeurt niet als we tijd binnenshuis doorbrengen. Gezonde doses van de natuur zal helpen je lichaam strijd voor te bereiden. Dit is hoe het werkt.

Een studie gepubliceerd in 2010 evalueerde het effect van bosbaden op de immuunfunctie. Bij een groep Japanse volwassenen verhoogde een driedaags bosbezoek het aantal witte bloedcellen in hun bloed. Deze niveaus van witte bloedcellen bleven verhoogd gedurende meer dan 30 dagen na hun avontuur in het bos. Witte bloedcellen zijn cruciaal voor je immuunsysteem.

3. Verscherp je focus

Studies hebben aangetoond dat bij de algemene bevolking de aandacht bijna overal wordt versterkt door blootstelling aan een natuurlijke omgeving. Een studie uit 2009 toonde aan dat dit ook geldt voor kinderen met aandachtsproblemen. Twintig minuten wandelen in een park in de buurt was voldoende om de aandacht van kinderen met ADHD te verhogen.

Deze zogenaamde “dosis natuur” zou een meer natuurlijke oplossing kunnen blijken te zijn voor aandachtstekorten bij kinderen. Dezelfde effecten kunnen worden waargenomen bij de aandacht van volwassenen. Het is aangetoond dat uitzicht op de natuur vanuit een kantoorraam en werkpauzes in de buitenlucht de productiviteit en concentratie verhogen.

Verbazingwekkende reisgadgets die elke reiziger nodig heeft

Populaire sporten in België

You will also like

// Social icons // Facebook // VKontakte // Odnoklassniki // Twitter // Instagram // YouTube // Telegram // Search form icon (zoom icon) // Footer WordPress icon // Arrow icon // Edit icon // Rate icon