Populaire sporten in België

Populaire sporten in België

Als je nog niet zo lang in België woont, was je misschien verbaasd dat het land slechts één medaille mee naar huis nam van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Maar inwoners die al lang in België wonen, weten dat ze van wintersport niet veel moeten verwachten. Sinds het begin van de Winterspelen in 1924 heeft België in totaal … wacht eens even … zes medailles mee naar huis genomen.

1.  Voetbal

Of het nu gaat om de schitterende nationale ploeg van de Rode Duivels of de honderden professionele en amateurclubs, voetbal is ongetwijfeld de populairste sport van België. Wedstrijden in de Belgische Pro League trekken tot 25.000 supporters, en de beste clubs van de competitie (waaronder Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik) hebben één of meer Europese bekerfinales gewonnen.

De Rode Duivels zijn een van de weinige (zeer, zeer) instellingen die de drie regio’s van dit land in solidariteit verenigen. Als je hier niet woonde tijdens de laatste wereldbeker – waar de epische winstpartij van België tegen de Verenigde Staten werd uitgeroepen tot de spannendste van het evenement – zet je dan maar schrap voor deze zomer. Kantoren zullen vroeg leeglopen, en cafés en pleinen zullen overlopen van uitgelaten fans.

2.  Fietsen

Als het gaat om blijvende beelden van het Belgische leven, herinneren toeristen zich misschien geen voetbal, maar wel fietsen. Alleen al het aantal inwoners dat met de fiets naar school of het werk of naar de kruidenier gaat, laat een indruk na. Voeg daarbij het aantal mensen dat in het weekend de schilderachtige fietspaden van het land neemt en je hebt een nationale obsessie.

Het is niet anders in de professionele wereld, waar wielrenners worden vereerd. De Belgen doen hun uiterste best om de vele wegwedstrijden bij te wonen en staan langs het parcours in de rij om hun vuisten in de lucht te steken wanneer hun favoriete wielrenner passeert.

3.  Tennis

Ondanks de populariteit van de twee grote sporten hierboven, is het tennis de meest bekeken sport op TV in België. Misschien omdat hier zelden wedstrijden worden gespeeld, kijkt tweederde van de Belgen elk jaar naar de sport op tv, en de helft daarvan 10 keer of meer.

De belangstelling voor tennis nam een hoge vlucht in de jaren 2000, toen Justine Henin en Kim Clijsters aan de top van hun kunnen stonden en beiden op verschillende momenten nummer één van de wereldranglijst waren. Clijsters ging in 2007 met pensioen, maar maakte in 2009 een comeback die zo opmerkelijk was dat hij over de hele wereld de krantenkoppen haalde.

4.  Hardlopen

Als het op sprinten aankomt, is de familie Borlée de baas in België. Tweelingbroers Kevin en Jonathan zijn beide 400m-kampioenen, waarbij Kevin op een gegeven moment brons won op de wereldkampioenschappen en goud op de Europese kampioenschappen.

Jongere broer Dylan loopt ook op de 400m en won in 2015 zilver op Europees niveau. Alle broers vormen samen de 400m estafetteploegen, die zowel op wereld- als Europees niveau meerdere medailles hebben gewonnen.

Waarom is naar buiten gaan goed voor je?

Leukste buitenactiviteiten in België

You will also like

// Social icons // Facebook // VKontakte // Odnoklassniki // Twitter // Instagram // YouTube // Telegram // Search form icon (zoom icon) // Footer WordPress icon // Arrow icon // Edit icon // Rate icon