Wielerwedstrijd Brugge – De Panne. Alles wat je erover moet weten

Wielerwedstrijd Brugge – De Panne. Alles wat je erover moet weten

De spanning van de Trofeo Alfredo Binda is nauwelijks gezakt en toch is het tijd voor de derde wedstrijd op de Women’s WorldTour-kalender. Deze Belgische eendagswedstrijd, die oorspronkelijk de naam Driedaagse Brugge-De Panne droeg, vond voor het eerst plaats in 2018. De inaugurele editie kwam neer op een grote massasprint gewonnen door Jolien d’Hoore.

Vrij jonge wielerwedstrijd

De editie van vorig jaar, AG Driedaagse Brugge-De Panne, werd gewonnen door Lorena Wiebes nadat Jolien d’Hoore was gedegradeerd omdat ze van haar sprint was afgeweken. Wat de wedstrijd van 2020 bijzonder spannend maakte, was het weer, wat vaak het geval is in België. Zijwind en het sterke rijden van de twee grootste Nederlandse ploegen, Sunweb en Boels-Dolmans, braken het peloton uit elkaar, vooral in de laatste helft van de race. Uiteindelijk was het een groep van 17 die samen over de streep kwamen.

Dit jaar zal de race weer een wilde Women’s WorldTour evenement worden. De wedstrijden zijn altijd spannend om naar te kijken, ongeacht wie er komt opdagen, wat voor weer het is, en waar het parcours naartoe gaat. Misschien omdat het nog steeds een Olympisch jaar is, misschien vanwege de COVID-19 paniek, of misschien gewoon omdat de vrouwen altijd al hebben geracet alsof er geen morgen was en nu kunnen we dat ook echt zien.

De race zelf

De vrouwen rijden over 158,8 km van Brugge naar De Panne met twee ronden van 45,1 km op een laatste circuit. Een profiel is niet nodig, want het is vlak, op een enkele kruising met een snelweg of een verkeersdrempel na.

Eenmaal op de circuits gaat de race richting de kust voordat de finishlijn wordt gepasseerd en naar het zuiden wordt afgebogen. Na een rechte lijn langs de Franse grens gaat de race linksaf naar het noorden voordat dezelfde wegen langs de kust en naar de finish worden gevolgd. Door de richtingsveranderingen in de finishcircuits zal de windrichting meerdere malen veranderen, waardoor de race nog voor de laatste kilometers gesplitst zou kunnen worden.

Het weer

Aangezien het om Belgische wedstrijden gaat, krijgt het weer een eigen rubriek in deze voorbeschouwing, hoewel het ernaar uitziet dat regen en zijwind geen rol zullen spelen in de editie van 2022. Er is minder dan 20% kans op regen bij de start en de finish.

Wat de wind betreft, is er een sectie net na de finish die naar het zuiden gaat en die bekend staat om zijn invloed op de wind. De voorspellingen gaan uit van zijwinden van ongeveer 22 km/u (14 mph) vanaf de kust, cijfers die geen angst (of opwinding, afhankelijk van de renner) zullen zaaien in de harten van degenen die racen. Toch zijn die winden niet onbelangrijk.

Het peloton kan misschien bij elkaar blijven tot aan de finishcircuits, maar de kans op splitsingen is groot wanneer de renners de circuits rond De Panne oprijden. Het weer is natuurlijk voor ons Nederlands heel erg belangrijk!

Is Peloton het waard om in te investeren als je een beginner bent?

Enkele ideeën voor virtuele recreatie

You will also like

// Social icons // Facebook // VKontakte // Odnoklassniki // Twitter // Instagram // YouTube // Telegram // Search form icon (zoom icon) // Footer WordPress icon // Arrow icon // Edit icon // Rate icon